Denna gång har största delen av ölen för påfyllning bryggts på Spike bryggeri utav en Brasse-medlem. Däremot användes även 20 liter från hembryggare för att fylla upp fatet. För att hålla ättiksyranivån stången användes 200 g Citra från 2014 till ölen som tillsattes till fatet, lite mer än normalt för att öka antiseptiska effekten. Det blev även en repris på smaksättningen med surkörsbär och torkade körsbärskärnor, vilken varit en favourit bland deltagande bryggare i projektet.
Övriga tillsatser
20 kg surkörsbär
40 g Mahlab körsbärskärnor
500 g granskott
Utförande
2020-05-09 Fatet fylldes upp till toppen med 100 l nybryggd och utjäst vört.2021-06-12 Uttag av 100 l öl från fatet. Smaksättning av 40 l gjordes med frysta tinade surkörsbär (Belgien) samt torkade körsbärskärnor. Färska granskott användes för smaksättning av 20 l och fick stå några dagar innan buteljering. Resterande del buteljerades naturell.
2021-08-28 Buteljering av Brasse smaksatt med körsbär.
Resultat
Grundölet har en fortsatt fin karaktär där syran igen ligger på en trevlig nivå. Den ökade dosen humle verkar ha bidragit med en lätt beska, som jag tycker passar in väl. Det vann dessutom tredje plats vid Amylases vinterölsträff 2021.
Versionen som kryddats med granskott fick en fräsch smak av citrus, men också en lätt jordighet som jag tycker passar in fint. Ska bli intressant att prova med olika matparningar. Till skillnad från min tidigare Pseudolambik 7A, där granskotten fick dra i 4 veckor innan buteljering, blev detta uttag väldigt lyckat och det är tydligt att det räcker med ett par dagar i sekundären för att smaksätta öl med granskott. Liksom i pseudolambiken märks det redan att smaken av granskott avtar med tiden och att jordigheten försvinner.
Uttaget som lades på surkörsbär och körsbärskärnor fick en högre andel frukt (500 gram per liter) än tidigare uttag i Brasse 4 (250 gram per liter), vilket gjort denna version ännu mer fruktig och fyllig. Helt klart en vinnare som färsk, även om ölet försvinner lite. Detta bekräftades även med en tredje plats vid SM i hembryggd öl 2022 inom kategorin syrlig öl. Efter en tids lagring försvann dock den intensiva fruktigheten och resulterade i en surare öl jämfört med Brasse 4.