Den stora skillnaden mot förra gången blir nu att Abbey Ale-jästen är utbytt mot en saisonjäst, vilken jag tror kommer bidra med mindre estrar och göra att ölen känns fräschare.
Hink-i-hink-metoden kommer att användas för att få ut en större satsvolym. Det känns som att det är lika bra när ölet ändå kommer ta så lång tid på sig att bli färdigt. Om några månader delar jag eventuellt upp ölet i flera delsatser som smaksätts på olika vis.
Malt
2000 g pilsnermalt
1000 g vetemalt
600 g munichmalt
600 g puffat vete
600 g havregryn
100 g maltodextrin
Mäskningsschema
Försockringsrast, 66,0 - 59,6 °C i 60 min
Utmäskning, 70 °C i 10 min
Humle
16 g Northern Brewer [10,60 %], koktid 60 min
16 g Styrian Golding [5,00 %], koktid 15 min
27 g Nelson Sauvin [12,30 %], torrhumling 7 dygn
Övriga tillsatser
4 ml mjölksyra (80 %), mäsken
2 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min
750 ml vitt vin (Cono Sur Single Vineyard Chardonnay), sekundären
18 g franska medelrostade ekspån, sekundären
Jäst
1 paket Wyeast French Saison (3711)
Bottensatsen från en 750 ml flaska Boulevard Smokestack Series - Saison-Brett
Kolsyrajäsning
7,0 g socker per liter öl för att kolsyra ölen
Data
Koktid 120 min
Flaskvolym: 19 liter
OG: 1,054
FG: 1,000
IBU: 26
EBC: 10
ABV: 7,2 %
Utförande
2014-08-09 Bryggning.
Jag känner mig ännu inte helt bekväm med den nya mäsk- och lakningsmetoden i och med att det här bara är andra gången jag använder utrustningen. Mäsktemperaturen sjönk mycket snabbare än förväntat, så det får jag se till att tänka på vid nästa bryggning. Dock tror jag inte att det kommer spela så stor roll i det här fallet. Även utbytet blev lite lägre än vad jag trott, så därför hade jag i lite maltodextrin i koket för att pricka mitt OG och dessutom kompensera för den låga temperaturen i försockringsrasten. Koket förlängdes med 30 minuter för att få rätt volym.
Vörten överfördes till damejeanne, både saisonjäst och bottensats tillsattes direkt utan förkultur.
2014-10-08 SG 1,000
Det var ingen dålig utjäsning! Ändå är munkänslan fyllig och len tack vare betaglukaner från havregrynen och den karaktäristiska glykogenbildningen hos saisonjäster. Dock saknar jag funkigheten från Brettanomyces. Den finns där till viss del med lite blött hö och ladugård, men jag vill ha mer övermogen frukt, gammal socka och hästfilt.
Därför tillsatte jag bottensatsen från en flaska Spritköket Brettad Tripel, där jag faktiskt var nöjd med funkigheten. Jag tror visserligen inte att det kommer ha så stor påverkan då inget socker finns kvar i vörten, men det skadar nog inte heller.
2014-12-26 Halva satsen sattes på torrhumling med Nelson Sauvin.
Vitt vin och ekspån tillsattes till den andra halvan som var kvar i damejeannen.
2015-01-02 Den torrhumlade halvan buteljerad.
2015-01-25 Den ekade halvan buteljerad.
Resultat
Utseendemässigt är båda varianterna identiska med en lätt disig halmgul färg, där ett vitt fluffigt skum byggs upp och snabbt sjunker ihop till ett tunnt lager ovanpå ölet.
Den torrhumlade varianten doftar citrus, stall och hö. I smaken finns en frisk pepprig smak, alkohol, stall, en lätt vegetabilisk smak och en kvalmig avslutning. Doften lovar mycket mer än smaken ger, vilket är synd. Detta öl ställdes även ut i Amylases sommarölsträff 2015 och hamnade på en 25:e plats.
Den andra varianten med ek och vin doftar mer vinöst, fat (vanilj och ek) samt stall. Ölet smakar friskt, vinöst, tygligt av fat, lite alkohol och har ett lätt stallfunk. Den känns torr och lätt, vilket antagligen är vinets förtjänst. Jag gissar på att syran från vinet lyfter detta öl mycket. Roligt också att mängden ek samt vin gick väldigt fint ihop och ändå kändes av tydligt.
Detta öl har flera gemensamheter med min Brettade Tripel, vilket jag gissar beror på att samma stammar av Brettanomyces delvis användes. Dock bidrar de inte med något vidare roliga toner, så det är ingen kultur jag kommer fortsätta använda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar