Eftersom att det här är lite utav en experimentbryggd så blir det en mindre sats. Kanelbullarna kommer jag slänga ner i mäsken, och om jag ändå inte får ut tillräckligt med smak från dom så kanske det blir en torrbullning senare framåt flasktappningen.
Malt
1500 g pale alemalt, Maris Otter
600 g brunmalt
350 g Crystal
250 g chokladmalt
150 g havregryn
20 g rostat korn
Mäskningsschema
Försockringsrast, 70,3 - 66,3 °C i 60 min
Utmäskning, 76,7 °C i 10 min
Humle
18 g Amarillo [9,20 %], koktid 60 min
Övriga tillsatser
15,3 ml CaCl2 (33% lösning), mäskvattnet
2,0 g NaHCO3, mäskvattnet
2 ml mjölksyra (80 %), mäsken
10 st kanelbullar, mäsken
0,5 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min
1/8 whirlfloc-tablett, koktid 15 min
? ml laktos, flasktappning
Jäst
1 rör White Labs English Ale (WLP002)
Kolsyrajäsning
4,5 g socker per liter öl för att kolsyra ölen
Data
Koktid 120 min
Flaskvolym: 6 liter
OG: 1,111
FG: 1,031
IBU: 52
EBC: 121
ABV: 10,7 %
Utförande
2014-10-04 Bullbak och bryggning. Eftersom att jag mäskade med BIAB så blev lakningen av bullarna inget problem.
2014-11-19 SG 1,052.
Omhävt till ny jäshink. Ölet smakar sött och gott, men med en del acetaldehyd. Så jag gissar att jästen inte pallar mer alkohol än så här (7,9 % ABV). En skvätt av torrjästen US-05 tillsattes och ölet ska nu få stå i ytterliggare någon vecka innan flasktappning.
2015-01-05 Ingen förändring i densiteten, så US-05 pallade alltså inte att dra igång jäsningen.
En del av förkulturen till Sur Porter (WLP005) tillsattes för att se om det går att jäsa ut ölet lite till.
2015-01-29 Buteljerad.
Resultat
Nä, det här blev inget vidare. Delen med kanelbullarna tror jag fungerade utan problem, dock strulade jäsningen en hel del vilket resulterade i ett öl med mycket felsmaker. För mycket estrar, smak av lösningsmedel och alkohol samt slutligen en för hög utjäsning gjorde ölet osmakligt. Tråkigt!
Vi får se om jag vågar brygga om ölet nästa kanelbullens dag...
Haha, klockrent!
SvaraRadera