Malt
2800 g pale ale malt
500 g fiberberikade havregryn
400 g puffat vete
250 g munichmalt
120 g ambermalt
Mäskningsschema
Försockringsrast, 66,8 - 63,9 °C i 60 min
Utmäskning, 77,7 °C i 10 min
Humle
15 g East Kent Golding [6,00 %], koktid 60 min
10 g Northern Brewer [10,60 %], koktid 15 min
30 g East Kent Golding [6,00 %], koktid 5 min
Övriga tillsatser
1 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min
4,5 krm Maltmagnus klarningsmedel, koktid 15 min
5 ml mjölksyra (80 %), mäsken
Jäst
1 rör White Labs Abbey Ale (WLP530)
Bottensatsen från en 375 ml flaska Lost Abbey Saint's Devotion
Kolsyrajäsning
6,0 g socker per liter öl för att kolsyra ölen
Data
Koktid 90 min
Flaskvolym: 10 liter
OG: 1,071
FG: 1,015
IBU: 32
EBC: 13
ABV: 7,5 %
Utförande
2014-01-04 Bryggning.
2014-04-18 Flasktappning.
Tyvärr lite för högt FG. Jag hade viljat ha ölen torrare. Med lite tur kanske det kommer med tiden då bretten jobbat sig igenom sockret, men då måste jag också vara aktsam för flaskbomber.
Resultat
Efter flasktappningen insåg jag att mitt val av saccharomyces inte var helt lyckat då den producerat päronaktiga estrar jag inte hade i åtanke vid bryggningen av ölet och det gick helt enkelt inte bra ihop med bretten, som jag dock var nöjd med.
Kolesyranivån är lite låg, men stiger förhoppningsvis med tiden då bretten jäser ut det sista sockret i ölet. Doften är trevligt brettig med toner av stall, örter och päron. Och den har en smak som börjar trevligt med frisk citrus, svartpeppar, stall och en lätt beska som övergår i en lite kvalmig och obekväm smak av hö, återigen päron och en viss vetedegston.
Just brettkaraktären är jag riktigt nöjd med, och den påminner verkligen om grundölet. Dock inser jag nu i efterhand att valet av saccharomyces var fel, och att jag nog egenetligen snarare var ute efter att göra en saison.
Det mesta av ölet serverades på Amylases sommarölsträff den 14 juni 2014, där den verkade uppskattas av folket. 6 liter öl gick åt och hamnade på en 15:e plats bland 41 utställda öl, inte helt illa pinkat tycker jag. Nu när flaskorna fått stå ett tag till så hade kolsyranivån ökat lite, vilket gjorde att ölet kändes fräschare ihop med att estrarna lugnat sig en del. Med tiden kan den säkert bli rätt så trevlig.
Med tiden har brettkaraktären utvecklat ytterliggare medans estrarna lugnat ner sig. Dock har kolsyranivån hållit sig stabil, om än dock lite för låg. Hur som helst föredrar jag den faktiskt som lite äldre så de funkiga smakerna får ta mer plats,
Det mesta av ölet serverades på Amylases sommarölsträff den 14 juni 2014, där den verkade uppskattas av folket. 6 liter öl gick åt och hamnade på en 15:e plats bland 41 utställda öl, inte helt illa pinkat tycker jag. Nu när flaskorna fått stå ett tag till så hade kolsyranivån ökat lite, vilket gjorde att ölet kändes fräschare ihop med att estrarna lugnat sig en del. Med tiden kan den säkert bli rätt så trevlig.
Med tiden har brettkaraktären utvecklat ytterliggare medans estrarna lugnat ner sig. Dock har kolsyranivån hållit sig stabil, om än dock lite för låg. Hur som helst föredrar jag den faktiskt som lite äldre så de funkiga smakerna får ta mer plats,
Det blir nog normal andel dextriner med den mäsktemperaturen, och det är nog lika bra det. Du kommer säkert få en tydlig brettkaraktär i alla fall.
SvaraRaderaLåter bra i så fall.
SvaraRaderaDet kanske inte behövs särskillt mycket dextriner för att få smak av brett?