4 oktober 2014

Andra bullar

Här kommmer mitt optimerade recept för bryggbullar. Alltså inget som bryggaren ska gå och snaska på utan något som ska ner i mäsken. Det enda problemet jag ser i att mäska med kanelbullar är fettet. Därför har jag tagit bort smöret från fyllningen. Däremot behöll jag smöret i degen, eftersom att det gör degen smidigare, vilket i och för sig inte gör någonting när bullarna ändå ska ner i ett öl sen. Ett alternativ hade ju varit att använda kesella, men det fanns inte hemma för tillfället.
Saltet togs bort helt och hållet.
Jag ökade mängden kanel i bullarna, men om det är tillräckligt för att ge smak åt ölet har jag faktiskt ingen aning om, ännu...
Ägget borde inte heller vara något problem då proteinen koagulerar i ungen och sen borde sjunka till botten under jäsningen.

Enligt mina beräkningar ska denna bullsats bidra med 42 gram sackaros samt 7 gram laktos. Om vetet bidrar med något är jag osäker på, eventuellt kan det ge en del ojäsbara sockerarter och proteiner som kan ge en stabilare skumkrona. Men det går nog jämnt ut med fettet som minskar stabiliteten på skummmet.

För 10 kanelbullar behövs följande:

Deg
25 g smör
1/3 paket bakjäst (för söta degar)
1,5 dl mjölk
0,25 dl strösocker
5 dl vetemjöl
3 krm mald kardemumma

Fyllning
4 tsk mald kanel
0,25 dl strösocker

Pensling
1 ägg
0,1 dl pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till kroppstemperatur, mät med valfri kroppsdel. Häll ner mjölken i bunken och lös upp jästen. Rör ner socker, kardemumma samt mjöl. Knåda ihop så att degen släpper från kanterna. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Häll ut degen på ett mjölat bord och massera den lite innan den kavlas ut till en rektangel med måtten 20 x 30 cm. Strö över den torra kanel- & sockerblandningen. Rulla ihop från kortsidan. Skär upp 10 st skivor, som bör vara 2 cm tjocka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 20 minuter.
Pensla bullarna med vispat ägg och strö över pärlsockret. In i ugnen på 230 gr i 8 minuter.
Ner med dom i mäsken innan bryggaren hinner norpa för många bullar, som faktiskt blev saftigare än jag trott att dom skulle bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar