7 februari 2016

Polkaporter

Tanken med denna bryggning är framför allt att försöka skapa en stabil och god porter, men självklart med en extra knorr. Förhoppningen är att polkagrisarna som tillsätts ska ge en smak av pepparmynta och ihop med det chokladiga i portern bli något åt after eight-hållet. I prinip hade det väl varit enklare att bara tillsätta pepparmyntolja, som man gör vid tillverkning av polkagrisar, direkt i ölet. Men det känns mer autentiskt och roligare med polkagrisarna, så det kör vi på!
Beroende på hur hög utjäsningen blir så kommer laktos att tillsättas för att ge ölet en fylligare kropp och lite extra sötma.

Malt
2000 g pale ale malt
1000g Caramunich III
800 g chokladmalt
600 g brunmalt

Mäskningsschema
Försockringsrast, 67,8 - 65,1 °C i 60 min
Utmäskning, 75,7 °C i 10 min

Humle
20,0 g Northern Brewer [9,00 %], koktid 60 min

Övriga tillsatser
12,0 ml CaCl2 (33% lösning), mäskvattnet
4,0 g NaHCO3, mäskvattnet
390 g polkagrisar, koktid 30 min
1 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min
300 g laktos, buteljering
4 droppar pepparmintessens, buteljering

Jäst
1 paket Lallemand Nottingham Ale Yeast

Kolsyrajäsning
5,5 g socker per liter öl för att kolsyra ölen

Data
Koktid 60 min
Flaskvolym: 10,0 liter
OG: 1,086
FG: 1,034
IBU: 29
EBC: 155
ABV: 6,9%

Utförande
2016-02-07 Bryggning. Polkagrisarna krossades grovt och slängdes sedan ner i koket, där de löstes upp.
Jästen tillsattes utan rehydrering till ölet, som kommer att jäsas kontrollerat vid 17,5-18,0 °C.
2016-03-13 SG 1,034. Hittar inga pepparmintstoner i smaken.
2016-04-03 Avsmakning gjorde i liten skala med Apotekets Pepparmyntolja och essensen Prestige Creme de Menthe, som innehåller pepparmintessenser och färgämnen i en lösning av glycerol.
Pepparmyntoljan gav en trevlig och frisk smak av mint där 1 droppe i 5 dl öl gav önskad effekt. Dock lägger oljan sig i ett lager över ölen, vilket kommer att döda allt skum.
Essensen gav en fadd syntetisk smak av mint och rädisor, kanske på grund av att flaskan jag nyligen köpt gick ut för fyra år sedan. 5 droppar i 1 dl öl gav tillräcklig smak. Den här levde inte alls upp till mina krav, hela flaskan kasserades.
10 droppar pepparmyntolja tillsattes till jäshinken, som fick stå i någon timma innan omhävning. Efter avsmakning tillsattes ytterliggare 10 droppar till ölet i den nya hinken. Det verkar vara svårt att extrahera ur smakämnena ur oljan då den inte ger någon större smak till ölet då själva oljan inte följer med i ner glaset.
2016-05-06 En ny pepparmintessens provades i ölet, dit 4 droppar (ca. 0,2 ml) tillsattes. Laktos tillsattes till sockerlagen som kokades upp och rördes ner i ölet för att höja SG med 11 enheter. Ölet buteljerades utan att någon olja förhoppningsvis följde med ner i flaskorna.

Resultat
Ölet hälls upp och bildar ett fylligt brunt skum som är hyffsat stabilt, åtminstone för att vara ifrån mig. Det verkar ju också vara ett tecken på att ingen pepparmyntolja följt med ner i flaskorna. Färgen är kolsvart och ölet doftar helt enkelt pepparmint, mörk choklad, kaffe, karamell och lite acetaldehyd. Den oxiderade tonen kan bero på att ölet fick stå lite för länge i jäshink efter omhävning, då inget skyddande lager av CO2 fanns i hinken. Smaken är ganska lik där det finns pepparmint i en tydlig men inte överväldigande mängd, mörk choklad, kaffe, karamell och en lite sträv smak av gröna äpplen/acetaldehyd. Överlag ganska fyllig och klibbig för alkoholstyrkan och rätt så rolig om jag får säga det själv. Associationerna går helt klart till after eight.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar