14 februari 2014

Provning av Carnegie Porter

Igårkväll provades ett gäng äldre flaskor av Carnegie Porter, en ursvensk porter som på något sätt känns väldigt göteborgsk även om den inte längre bryggs här. Lämpligt nog befann vi oss på Carnegie Kaj hemma hos porterexperten Otto Lundell, som bidrog med de flesta av flaskorna denna afton.
Både starkölen på 5,5 vikt-% samt den svagare mellanölen på 3,5 vikt-% provades eftersom att jag fått tag på en flaska av just mellanölet (klass IIA) ifrån vad vi tror är 1978.
Provningen gjordes i kronologisk ordning med de nyare ölen först för att sedan gå längre tillbaka i tiden. Vi beslöt oss för att prova starkölen före mellanölen, vilket nog var vettigt så här i efterhand.
Årgångarna av starkölen som provades var 2013, 2009, 2004, 1998, 1994, 1989 och slutligten 1985. Direkt märktes det hur mycket ölet vinner på lagring. Den färska ölen stack ut mycket från de andra och jag tyckte att den 10 år gamla från 2004 faktiskt var godast. Den hade utvecklat en hel del smak av torkad frukt, karamell och fudge och var vinös utan att få smaken av blöt kartong som några av de äldre sorterna hade. Riktigt god var den, medans den färska ölen var spretig, tunn och allmänt tråkig.

När vi sedan gick in på mellanölen, så var dessa betydligt sötare samt tunnare, vilket inte var helt oväntat. Årgångarna som provades var 2003, 1994 samt 1978. Överlag mycket tråkigare och smaklösare än starkölen, men alla hade ändå utvecklat vinösa toner som var trevliga. Och ölen från 1978 hade klarat sig mycket bättre än jag väntat mig. Den smakade lite gammal källare/matta, tunnt, fruktigt vinöst och var ljusare samt grumligare än de andra ölen, men var ändå helt okej tycker jag. Ingen särskilld smakupplevelse ölmässigt, men jäkligt roligt att få möjlighet att prova en så gammal öl.
Det är alltid väldigt roligt och lärorikt att få prova en och samma öl från flera årgångar. Just Carnegie Porter har ju producerats efter ungefär samma recept under en lång tid och därför går det att hålla sånna här provningar med riktigt gamla öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar