7 mars 2014

Användningsområden för chiliportern

Som sagt så blev min första chiliporter en aning het för sitt eget bästa. Den är på gränsen till odrickbar på grund av hettan från chilin och jag har därför funderat på vad jag skulle kunna använda mina 10 litrar öl till istället.

Efter några försök kan jag konstatera att den faktiskt är väldigt användbar i matlagning! Den har fungerat bra i grytor så väl som i desserter, vilket gör att den känns mindre ovärd att spara. Jag tänkte här ge er som fått exemplar av ölen tips till vad ni ska göra med den.

Pulled Pork
1,5 kg benfri fläskkarré
1 krm cayennepeppar
2 msk spiskummin
1 msk grillkrydda
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
5 vitlöksklyftor
0,5 dl farinsocker
2 msk tomatpuré
2 flaskor chiliporter á 330 ml
1 burk passerade tomater
2 msk oxfond
0,5 dl äppelcidervinäger
Salt

Putsa köttbiten, lägg den i en ugnssäker gryta och strö över de torra kryddorna jämnt över köttets yta. Pressa ner vitlöken, tillsätt socker, tomatpuré, porter, passerade tomater, fond och vinäger till grytan. Rör om lätt, lägg på locket och sätt in grytan i ugnen på 125 °C. Låt stå 5 - 8 timmar, vänd gärna köttbiten några gånger under tiden.
Använd två gafflar för att dra isär köttet i flisor. Sätt grytan på spisen och låt puttra ett tag om du tycker att det hela är för såsigt, för att reducera vätskan. Smaka av med salt.
Servera med coleslaw, majs och ett gott bröd.

Med detta recept fick rätten en skön hetta, som var väldigt trevlig. Är du en sucker för stark mat, så går det däremot att ha i mer chili.

Chiligryta
1 kg högrev
1 paket bacon
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 msk oxfond
2 flaskor chiliporter á 330 ml
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
1 msk torkad oregano
Eventuellt chiptole in adobo för extra hetta
Salt

Ansa högrevet, tärna upp och bryn med olja i en stor gryta ihop med uppskuret bacon, hackad lök och kryddorna. När löken börjat bli karamelliserad och köttet få lite färg, tillsätt öl, krossade tomater samt tomatpuré. Låt det hela småputtra i 6 timmar och smaka av med salt och tillsätt eventuellt mer vätska. Servera sedan ihop med tortillas, gräddfil, riven cheddarost, koriander, tunnt skuren rödlök, guacamole eller andra röror.

Chokladsås
1 flaska chiliporter á 330 ml
0,5 dl strösocker
100 g mörk choklad
1 tsk kakao

Blanda öl och socker i en gryta, låt koka och reduceras ner till halva volymen. Ta bort grytan från värmen och rör ner den hackade chokladen och kakaon. Låt koka upp igen så att såsen tjocknar. Servera till glass eller varför inte något helt annat som churros, vaniljpannacotta eller mangopaj.

Portern gav en snygg & mild hetta som kom långt efteråt i smaken. Konsistensen på såsen blev riktigt bra och den stelnade inte heller ihop med den kalla glassen.

Kladdkaka
3,5 dl socker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 krm salt
2 ägg
1 äggula
100 g smör
1,5 dl chiliporter

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och porter, rör ihop allt. Rör ner det smälta smöret till en jämn smet. Smörj och bröa en ugnsform, häll i smeten och ställ in i ugnen på 200 °C där den får stå 12-18 minuter beroende på formen. I en större form tar kakan kortare tid att grädda klart.
Ta ut kakan och låt svalna något innan den skärs upp. Servera gärna med vispad grädde smaksatt med en skvätt espresso eller varför inte chiliporter.

Detta recept ger en väldigt elegant hetta i eftersmaken och jag tycker att det gifter sig väldigt fint. Portern bidrar även med rökiga och rostade toner samt gör kakan mindre söt än normalt, vilket jag tyckte var trevligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar