31 augusti 2014

Munkvillan

Den belgiska motsvarigheten till barley wine är väl vad man brukar kalla quadrupel. Dessa mörka öl brukar ha en ganska hög alkoholhalt samt toner av kola, karamell och torkad frukt utöver de belgiska estrarna och fenolerna. Jag föredrar dom sötare varianterna, och det är något sådant jag ska försöka återskapa med första halvan av satsen. Förebilder är exempelvis De Struise Pannepot/Pannepeut, Gouden Carolus Cuvee van de Kaizer Blauw och La Trappe Quadrupel Oak Aged. Eventuellt kommer en liten del smaksättas med portvin, som jag hoppas ska kunna gå bra ihop med ölet.
Andra halvan av satsen ska däremot jäsas med vildjäst för att skapa en syrlig, funkig och mörk öl. Den ska eventuellt smaksättas med frukt och ek efter en tids lagring.

Malt
3600 g pilsnermalt
2000 g munichmalt
640 g CaraRed
360 g Special B

Mäskningsschema
Försockringsrast, 70,1 - 65,7 °C i 60 min
Utmäskning, 72,3 °C i 10 min
Lakvatten, 75 °C

Humle
26 g East Kent Golding [6,00 %], koktid 60 min

Övriga tillsatser
4 ml mjölksyra (80 %), mäsken
1,2 g NaHCO3, mäsken
18,6 ml CaCl2 (33 % lösning), mäsken
1,5 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min
3 krm Maltmagnus klarningsmedel, koktid 15 min
400 ml portvin (Churchill's Late Bottle Vintage 2007), sekundären
200 g russin, sekundären
8,5 g franska medelrostade ekkuber, sekundären
10 ml cognac, Grönstedts VO

Jäst
1 rör White Labs Abbey Ale (WLP500) - 1,0 liter förkultur
Bottensatsen från en 330 ml flaska De Dolle Oerbier Reserva 2012
Bottensatsen från en 750 ml flaska Trios Grande Dame

Kolsyrajäsning
5,4 g socker per liter öl för att kolsyra ölen

Data
Koktid 140 min
Flaskvolym: 16 liter
OG: 1,080
FG: 1,025 /1,019
IBU: 20
EBC: 47
ABV: 8,0 % / 8,9 %

Utförande
2014-08-30 Förkultur satt.
2014-08-31 Bryggning.
Inte heller denna gång satte jag förväntat OG, utbytet blev långt längre än beräknat vilket jag kompenserade för genom att förlänga koket och till slut få ut en mindre volym. Jag hade också problem med att hålla mäsktemperaturen uppe trots att mäskhinken nu var isolerad och påfyllning med kokande vatten gjordes under tiden. Tycker att det är konstigt hur snabbt temperaturen kan sjunka, så detta måste jag lösa om det ska gå att brygga med hink-i-hink-metoden.
Vörten fördelades lika i två plastjäshinkar. Bottensatserna tillsattes till ena hinken.
2014-09-07 Delsatsen med bottensatser hävdes om till en glasdamejeanne.
2014-09-27 Portvin hälldes i satsen utan vildjäst.
2014-10-15 Satsen med portvin buteljerad, FG 1,025.
2015-02-28 Russin och ek tillsatt till den sura versionen, SG 1,019.
2015-08-31 Det var så svårt att separera russinen från ölet att det hela silades genom en saftsil. Ölet fick stå över dagen i en plasthink med isprutad koldioxid från tub för att klarna.
2015-09-01 Buteljering av den sura versionen. Jag tycker att ölet smakar en aning vinäger och vetedeg, antagligen på grund av oxidation.
Cognac tillsattes till några av de buteljerade flaskorna.

Resultat
De tre varianterna testades mot varandra ett halvår efter buteljering av de sura versionerna. Vid den här tiden hade den osura versionen med portvin alltså varit buteljerad i 17 månader. Alla ölen hälldes upp klart djupröda med mochafärgat skum, där skummet endast varade i några sekunder på dom sura ölen medans ett stabilt skumlager bildades i glaset med den osura ölen.
Doften på den osura ölen innehåller skumbanan, nejlika, kola och torkade plommon. Munkänslan är medelfyllig med lite för hög kolsyranivå. I smaken finns skumbanan, portvin, mandelmassa, nejlika, torkade plommon, russin, kola, ganska söt med en del alkohol och etylacetat. Det ska nämnas att ölen som färsk var riktigt spretig och hade ännu mer felsmaker, men efter ungefär ett halvår lugnade den ner sig rätt så fint. Nu har den fått en del pappiga toner som tyder på oxidation, så längre lagring är nog inget den kommer vinna på.
Den "rena" sura versionen doftar russin, vinöst och ek. I den ganska fylliga ölen finns en mild passande syra, rödvin, russin, björnbär, ek och läder i smaken. Kolsyranivån är passande låg, snyggt!
Den sura versionen med cognac är faktiskt ganska annorlunda roligt nog. I doften finner jag vindruvor, vanilj och ek. Det ganska fylliga ölet smakar milt surt, mörk druvmust, lite vitpeppar med alkoholhetta, vinöst, svarta vinbär, russin, ek och läder. Cognacen verkar ge en extra dimension av fruktighet. Riktigt gott och min favourit bland dessa tre.

Den här typen av mörk belgiska öl är min kopp te, där WLP500, Chimay's jäststam, passade kanon. Nästa gång tänker jag däremot primärjäsa ölet svalare för att minska smaken av alkohol och etylacetat. En fylligare maltnota hade också varit trevligt. I övrigt ett redan gott öl där kombinationen av mörkt suröl, russin och cognac definitivt kommer att göras igen. Trevligt också att de sura versionerna bara blev milt sura, denna kultur ska allt sparas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar