24 januari 2016

Rullande fatprojekt

Det har blivit dags att göra första uttaget ur vårt gemensamma vinfat Eva, som numera innehåller en fatlagrad quadrupel med små brettoner. Istället för att försöka rena upp fatet dönar vi på med suröl i stora lass för en fullständig infektion. Även detta fatprojekt ska alltså bli ett surölsfat där vi använder oss av solerametoden, för att aldrig tömma fatet helt och hållet. Meningen är att med tiden skapa en komplex blandning av öl med olik ålder. Till skillnad från Brasse, som också behandlas enligt solerametoden, så ska Eva få ta hand om ett flamländskt rödöl. Det kan nog passa bra eftersom att Eva verkar ge ifrån sig kraftigare rödvinstoner.
I samband med att 100 liter av föregående sats tagits ut fylls nu fatet upp med samma volym ny öl. För att sänka medelvärdet på initialt OG/alkoholstyrka, IBU samt EBC hos quadrupeln till någonting som passar ett flamländskt rödöl fylls nu fatet upp med ett ljust lätthumlat öl som har ett lågt OG. Enligt beräkning borde detta ge ett öl i fatet med initialt OG 1,067, IBU 12 och EBC 38, som nog är lagom rött för en flamländare.
Alla bryggare i projektet har bryggt efter samma recept (se nedan) och jäst med antingen T-58 eller Wyeast Roeselare blend. Vid påfyllning av fatet kommer även en andra generationens kultur av Wyeast Roeselare blend att tillsättas. Förhoppningsvis ska detta göra vår öl lagom sur.

Malt
1000 g pilsnermalt
1000 g munichmalt
400 g karamellmalt (100 EBC)

Mäskningsschema
Försockringsrast, 70,2 - 68,0 °C i 60 min
Utmäskning, 77,0 °C i 10 min


Humle
4,0 g Northern Brewer [9,00 %], koktid 60 min

Övriga tillsatser
1 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min

Jäst
Wyeast Roeselare Ale Blend (3763)

Kolsyrajäsning
7,6 g socker per liter öl för att kolsyra ölen

Data
Koktid 90 min
Flaskvolym: 10 liter
OG: 1,040
FG:
IBU: 8
EBC: 24
ABV:

Utförande
2016-01-23 Bryggning av min delsats ihop med Ingemar. Ingen jäst tillsattes eftersom att den strax efter kylning skulle tillsättas till vinfatet, där jäst ändå finns tillgänglig.
Efter första uttaget ur fatet Eva hävdes de nybryggda gemensamma satserna (totalt 90 liter) ner i fatet. En del hade hunnit jäsa sin vört i några veckor med T-58 eller motsvarande belgisk jäst, medans 26 liter ojäst vört tillsattes. Det gav en luftficka på uppskattningsvis 10 liter i fatet, som nog ska undvika att jäsningen gör att det skummar över. Om några veckor, då jäsningen lugnat sig ska fatet fyllas med mer öl så att luftfickan minimeras.
Dessutom tillsattes sparade kulturer av Wyeast Roeselare Blend ner i fatet för att förhoppningsvis få ölet surt.
2016-10-15 Buteljering samt tömning av fatet Eva. Ölet är ännu ganska enkelt och okomplext med en mild trevlig syra, men med tiden hoppas jag att den kan bli riktigt god.

Resultat
Ölen hälls upp passande mörkröd med ett litet skum som faller ihop ganska snabbt. Doften innehåller fattoner, rödvin, jordgubbar, karamell och vanilj. Bra syra, karamell, rödvin, vanilj, aningen smöriga fattoner, persika, jordgubbar och trevliga tanniner finns i smaken. En öl som blev ganska komplex till slut, trots min oro för att ingen smaksättning gjordes. Väldigt gott faktiskt och med potential för värdig lagring på flaska. Helt klart min favourit bland fattrion, synd att vi inte längre kör vidare på detta fat som gett fina rödvinstoner.

5 kommentarer:

  1. Jag har följt ert vinfat-projekt med spänning och funderar lite på hur det fungerar (funderar på om jag ska köpa mig ett vinfat själv). Som jag har förstått så kan man bara lagra på vinfat en viss tid innan smaken från själva fatet inte ger något mer. Hur har ni planerat och använda det? I vilken temperatur förvarar ni fatet?
    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! Ja, smaken fatet bidrar minskar ju med tiden då smakämnena lakas ur träet. Till en början bidrar fatet mest med smaker från vin, whisky, cognac eller vad som nu funnits i fatet tidigare. Efter ett tag får man endast smak ifrån eken, som då bidrar med tanniner och små vaniljtoner. När även dessa lakas ur, så blir fatet endast ett jäskärl. Dock ett väldigt bra jäskärl för just suröl, som vi gillar. Så vi kommer att fortsätta använda faten till dess att de ger oönskade smaker.
      Våra fat förvaras i rumstemperatur med årstidsvariation.
      / Carl

      Radera
  2. Intressant. Jag funderar på om jag ska köpa ett fat. Jag har dock bara en kall källare att ha det i som är drygt 10-12 grader på vintern och runt 18-20 på sommaren. Funderar på om det är ok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge du känner att du kan fylla fatet själv så är det bara att köra på! Det temperaturspannet ska inte vara några problem.

      Radera
    2. Det är nästa problem :) Men det går ju och lösa, får bara brygga fler gånger, jäsa en stund i något annat innan man häller i allt i fatet. Detta blir nog höstens projekt men jag tackar för inspiration och svar på frågor!

      Radera